2007. január 13., szombat

Van egy varos...

...ahol az este 3 deci tomeny utan kezdodik, a zarora pedig csak azert van kiirva me h kovetelik. Van egy varos, ahol az utcak lampai, gazdasagos utcai vilagitasnak alcazva a dolgot, 5 percenkent kialszanak, erdekes jatekot eloallitva ezzel a kesei jarokelonek: "az ott egy godor, egy tocsa vagy valamienfelefajta tragya? vagy talan egy alvo koboreb?" Van egy varos, ahol a godrok kikoveteltek maguknak a nekikjaro tiszteletet, egyre melyebbek lesznek, igy az autosok szepen, sorban lelassitanak ezzel tisztelegve az idejemult asztfaltdisznek. Van egy varos, ahol szinte mindenki csaladfakutatokent nyilvanul meg, hiszen eleg 20 ev es mar mindenkit le tud szarmaztatni az utcara kimozdulo. Van egy varos, amelyet hegyek olelnek, kincsei pedig a kapzsibbak "dzsippp"jeinek lizingjet biztositjak. Van egy varos, amelynek egyik csucske igazi gyarmuzeumot tar az arra jaro szeme ele a maga eredeti felallasaval. Van egy varos, amely korforgalmat kapott, ezzel riasztva el a videki soforoket. Van egy varos, amelynek lakoi mely szurkesegbe burkolozva varjak aminek jonnie kell es ahol megall a Korona es ahol minden templom melle kocsma epul es forditva, es ahol nem indul el sem az elso, sem az utolso villamos, ahol hulladekfabol osszeeszkabalt szerkezeteken ugralnak a deszkas gyerkocok, ahol nem a szegyen a gumicsizma a kulturotthonban (meg egy ideig), ahol a parknak nevezett apro zoldovezetet ketto darab, kekre festett, "Raffaello" golyocskahoz hasonlito vasszerkezet ekesiti, ahol a szinhaz csak penzkidobas a whisky pedig meno cuccnak szamit. Van egy varos, ahol nem szegyen azt mondani h "ejsze", meg akkor sem ha nem tudjuk elmagyarazni egy idegennek h hogyan lehet mas szoval mondani. Van egy varos, amely ebredezik, csak meg nincs ereje ledobni magarol azt a hatalmas szurke takarot. Hat ebben a varosban elek en...

2007. január 12., péntek

Smeg ez is

http://www.hi5.com/friend/video/displayViewVideo.do?videoId=1968105&ownerId=16988460

Nohat, mik vannak...

Keso delutan hazafele kullogva ket derekonalulero, total rozsaszinbe oltozott leanzo beszelgeteset hallgattam amint a hatam mogott tepettek hazafele egy "buntetes nelkul a kesesert het" remenyeben.

"- En Skorpio vagyok! Te?
- En Rak... de toooooode, hogy Istvanka Halak?
- Igeeeen? Dancs Annamari is olyan jegyben szuletett, mint Istvanka?!!"

Koncert lesz varoskankban, Dancs Annamari koncert, az enekesnonek meg jelenese volt az egyik magyar kereskedelmi tevecsatorna egyik musoraban a minap... a varosban plakatok, az ujsagokban beharangozok, a helyi televizioban hirek... a leanzok tudjak h kirol van szo, mindenki tudja h kirol van szo. Mindenkinek megvan a sajat izlese, mindenki hallgat amit szeret es akar. En is meghallgatok mindent. Es ha mar megemlitettem az enekesno nevet, ezuton jelzem h nem vagyok ertetlen, nem vagyok igenytelen es nem szeretnem kihozni belole a sarkanyt. Na es pofatlan sem szeretnek lenni, mivel tudom h ezen dolgok azok, amiket nem szeret a tisztelt holgy. Hallottam dalait, tehat nem uresbe tepem a szamat. Es h ne legyen hiany kommunikacioban, megkernem h az ivankaafiloka@yahoo.com, vagy az ivankaafiloka@gmail.com -ra jelezze nemtetszeset, kosszonom!
Na de amit en igen-igen furcsalok az az h vaon miert rangsoroltak Istvanka utan a kislanyok az enekesnot? Koncertjei vannak szerte a vilagban, amihez elismeresem, mivel sok even at tanult h idaig erjen... a kislanyoknak megis ugy tunik h az a csodalatra melto h az enekesno is abban a csillagjegyben szuletett amelyben Istvanka. Tudom azt h (elnezest h regi sebeket bolygatok) ha pernyeres lett vouna tavaly, akko a penzbol jotekonysagi koncertek szervezodtek vouna. Nem nyert es bevallom h en nem igazan tudok oan koncertjerol amely jotekonysagi koncertkent sult vouna el (ha tevednek tessenek nyugodtan jelezni, legalabb jobban temaba kerulok az erdelyi konnyuzenei elettel). Volt mar forgatas es fellepes mas kontinensen, sok helyen a hatarokon tul. Es itt ugrik be a masik dolog ami kicsiket zavaro ram nezve: a legujabb klippet a gyergyoszentmiklosi mujegpalyan forgattak, azonban nem a gyergyoi jegkorongozokkal, hanem a Csikszeredai HC jatekoskeretevel...hmhm? mi a ko? csak az tunt fel h kek es Csikszereda varos cimerevel ekesitett mezben korcsolyazgatnak a legenyek (tisztelet a kivetelnek, mar ami a legeny szocskat illeti). Na de hova is akarok kilyukadni?
Van egy erdelyi, vilagszerte befutott enekesnonk (aki mellesleg a www.muzica.phg.ro honlap egyik 2005-os kozlemenye szerint magyarorszagi), akinek szamos koncertje zajlik mar evek ota, de megsem O az aki eloszor eszebe otlik egy jotekonysagi koncert szervezojenek es ha netalan igen akko vegul megsincs jelen... vajon ki es mit szurt el? ki tudja? a videoklippek, uj es megujabb albumok mellett nehany jotekonysagi fellepes is segithetne a image-epitesben... vagy egyaltalan a megjelenes egy ifjusagi valamin, minden fellepes nelkul... ha mar nyugatot kovetjuk, akko ez sem lehet megvetendo pelda...

2007. január 11., csütörtök

Vissza a termeszethez?

Kedves olvaso, ugy dontottem ha naon unom magam
ako paint-ben matyukalok valamit ide... hat most pl untam magam :D

2007. január 10., szerda

Fejlodunk, fejlodunk...

Na kepzeljuk csak el h varoskank kozpontjaban tartozkodunk es testunk jelzi h bizabiza nem artana megszabadulni folosleges dolgoktol (es most nem a "rafiacekken"re gondoltam). Szetnezunk es maradunk annyiban h jobb lesz hazavinni, me h egy tabla azt mutatja h 50M-re van egy "csomagmegorzo" nade az meg nem muxik egy ideje... allitottak kettot, ami muanyagbol van, de a "csomagmegorzo neni" asszongya, idezem: "a falusi nep nem tuggya hasznalni". Igyhat, amig megjon a busz es beparkol a csomagmegorzo ele, addig az illeto lerakhatja a hakipakit a csomagmegorzo moge es persze mindenki van annyira lelkiismeretes h nem viszi haza. Sokan asszongyak h igen me a ciganyok, me ok pakolnak mindig oda, es ok verik szet a csomagmegorzot es iiiigy tovabb... hat nem! me a ciganyok igazodnak az eppen aktualis szezonhoz es a kozpont masik csucskebe allnak/ulnek ki es penzt csialnak... ha december 5 kozeleg akko sok sok kendos asszonka, leanzo es kalapos, bajuszos bacsikak mondogatjak h :"viiiiiiirgacsot vegyenek!" Aztan ha mar Karacsony van es kozeleg a Szilveszter, akko a sok sok szetfagyott virag mellett szobrozva, orrig belebujva a pufoajkaba dormogik:"hallodeeeee! petardat veszeleeeee?" csak csendben, csak halkan, h senki meg ne hallja... tehat amig ok penzt keresnek a "naon rendes, tisztesseges allampolgar" ecceruen ugy dont h nem hajlando tovabb cipelni a cuccot es nem hajlando egy rakas muanyagba pakolni, igy hamagyorsan ledobja azt a legkozelebbi sarokba, a bank melle... a hivatal asszongya h nem az o felelossege, hanem a varosgazdalkodase... a varosgazdalkodas asszongya h kellene v 50ezer uj lej a koepulet felujitasahoz... erre a hivatal asszongya h na jo na, hat en szolok a polginak h kulonitsunk el sakko meglesz az is no... Na de kerdes h ugy jar-e a hivatal mint a korforgalommal? me h azzal ugy-e avvot h miko az ujsagiro megkerdezte a tervezot h a teherforgalom hol fer el? akko o asszonta h neki asszontak nem lesz teherforgalom a korforgalomban, erre elmentek az egyik Joskahoz es megkerdeztek h ha ott nem lesz teherforgalom akko hol lesz? erre az egyik Joska valasza kimerult annyiban h akko tenleg, hol lesz?! na elmentek a masik Joskahoz is es megkerdeztek ot is... o meg aszonta h ki mondta azt h nem lesz ott teherforgalom? valoszinu ha elmentek vouna a hivatal utolso embereig a kerdessel akko az azt kerdezte vouna vissza h mien korforgalomrol beszelunk? Hat kerem ez az a korforgalom amirol mar eccer korabban azt irtam h valoszinu egy nagy fekete lyuk lesz es abban eltunik minden ami a teherforgalom kategoriaba tartozik... na de igencsak elkalandoztunk: lenyeg az h tortetunk elore, kozben meg ugy tunik h egymast kerdezgetjuk bizonyos adatokrol, csakhogy valamien oan formaban mint azon a tengeralattjaron... tudja mindenki... "mennyi?! -3!!! mi 3?!! -mi mennyi?!!"

2007. január 9., kedd

Hat ennyi volt...

Na nem kell megijjedni me nem a blogomrol van szo, habar egyesek szerint mar nincs sok hatra neki oanokat irok... amire befutnek lesittelnek :) meg akarmi is megtortenhet... de orommel vettem tudomasul h gyarapodott az olvasotabor es nem is akarmien: lelkes, szimpatizelo sminden ien... valoszinu vannak akik lassan mozgatjak fejuket jobbra, aztan balra es azt mondogatjak h : "ejnyebejnye, ez a ivanka naon... szal oan ize ne" Hat most mit mondjak, valakinek iennek is kell lenni, me ha ma` lekepes faradni a ember agya akko miert is ne irogatna?

Szal ami a cimben allt: ennyi volt... Beallt az altalanos dogszag a varoskankban (ismet). Nem tunt volna fel? anyuci, apuci tessenek csak kimenni a konyhaba es szetnezni h fogy-e irdatlan tempoban a kaja, vagy tessenek csak elfilozni azon h ejjel van-e doromboles, zarzorgetes... mert foleg ha csak egy gyerek van a csaladban es foleg ha oan gyerek van a csaladban aki az okulast valasztotta, mar nem csial a fentiekhez hasonlo dolgokat. Legalabbis nem itthon... minden egyetemista befejezte a ket hetes kirandulast a szurke, hegyekolelte varoskaban es visszahuzodott vagy a "Kincses Varosba" vagy Marosra, vagy kinek hova eleg volt az erettsegi atlaga, illetve agyacskaja... vagy ahova tobbezer helyet hirdettek meg. Erzik ezt a kocsmatulajdonosok is, erzik a szomszed kisbutikban, mivel csappant a cigarettavasarlas aranya (foleg a 10 szalase), erzik a Korona vadonatuj kalauzai, erzi Erzsike neni aki egy emelettel lennebb lakik, mivel kepes mostmar altato nelkul is elaludni, erzi a labdarugopalya lelatoja, amely most igyexik emeszteni a sok csikket es sorosuveget, erzik a garazsok, amelyek megtevesztettek eddig a sok eltevedt turistat, mivel nem csak eszaki oldaluk volt nedves... lassan ok is kiszaradhatnak, foleg ebben a punnyadt, tavaszi idojarasban. Szoval visszaternek a megszokott szurke hetkoznapok, a nyugodt ejszakak es utnak indulnak a ketsegbeesett sms-ek az "anyja kuldj meg penzt, me emeltek a lakbert" a "nincs mit enni me reszvenyeket vasaroltunk a helyi szeszgyarnal", "a boritekot az en nevemmel ne tessek kinyitani me csak teszteltuk hiatalosan is h hany decibel fer el egy emberben, az eredmeny legyen meglepetes" temakkal... Lehet gurizni tovabb h a kolyoknek legyen meg az a rohadt diplomaja, me szomszed Joska harom eve azzal tepi a szajat h az o gyereke mien egyetemet vegzett es h mien lelkiismeretesen dolgozik az egyik helyi gatteren...
Szal megy az elet tovabb, emberek halnak, ujak szuletnek es az ujszulottek termeszetesen nem kapjak meg a kicsinyke lajbikat, a pelusokat, sem az emlitett cuccok ellenerteket: 150 lejt. A Kormany december 6.-an dontott es azzal maradt. A dontes, valoszinuleg, mikulasi ajandek volt annak, aki feldobta a temat... az intezkedesek kicsit tolodnak, de nem kell izgulni me meglesz minden, a maga idejeben. Majd miko ma` a gyerek bilibe vegzi, megjon a pelus is, kisse megkesve, de annal nagyobb szeretettel. Addig is vigasztalni koll a gyereket: ne szarja` be me torodnek velunk!